Nicolaas Veul is een bekende presentator, die werkt voor de VPRO. Geboren in Amsterdam, in 1984 en opgegroeid in Vreeland.
Samen met Tim den Besten maakte hij het kinderprogramma “Beestieboys”. Dit was een erg populair programma en werd uitgezonden tussen 2014 en 2016. Beestieboys laat zien hoe wij als mens met dieren omgaan. De bijzondere band tussen mens en dier wordt op een komische, maar interessante manier weergegeven.
Begin 2024 werd bekend dat Tim ernstig ziek, maar er is nog niet bekend wat hij precies heeft.
Samen met Tim heeft Nicolaas een groot aantal programma’s gemaakt. Ze zijn beiden homoseksueel en de eerste documentaire die zij in 2012 maakten, ging over homo’s in de Oekraïne. Tijdens het Europees kampioenschap voetbal organiseerden de Oekraïners voor het eerst een Gay Pride Parade. Deze documentaire heet Gay-K.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vriend en kind
Nicolaas Veul heeft een relatie met Monte Königs. Monte is coach en spreker en probeert organisaties te leren om de beste beslissingen te nemen. Monte werkt voor het bedrijf Whetston en verzorgt on-line workshops die energiek en inspirerend kunnen werken. De vriend van Nicolaas is actief als moderator, workshop facilitator, speaker en trainer. Samen met Nicolaas kregen zij begin 2024 een zoontje waar ze erg blij mee zijn.
De veertigjarige Veul maakte tijdens een aflevering van “de Slimste mens”, waar hij toen aan deelnam, bekend dat hij vader was geworden. Voordat dit bekend werd, wisten alleen intimi van het ouderschap van beide mannen. Dit was ook de bedoeling. Het stel, wat al tien jaar een relatie heeft, wilde in alle rust het ouderschap ervaren.
Familieleven
Nicolaas Veul heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Hij werd doorlopend door zijn vader afgewezen, omdat hij niet de machodingen deed die zijn vader juist van hem verwachtte. Nicolaas kreeg afkeurende blikken van zijn vader omdat hij niet genoeg sportte, vaak te laat en weer eens te langzaam was. Zijn vader noemde hem vaak “mietje” of “watje”. Hij werd nooit geslagen, maar toch was Nicolaas bang voor zijn vader. Altijd maar op je hoede zijn en op eieren lopen, gaat een opgroeiend kind niet in de koude kleren zitten. Hij ontwikkelde zelfs een straatfobie omdat hij erg angstig en onzeker was geworden.
Zachtaardig
Nicolaas was een zachtaardige jongen die angstvallig verborgen hield dat hij homofiel was. Jaren later heeft hij veel therapie moeten ondergaan om zichzelf te respecteren en van te houden.
Veul groeide op in ’t Gooi samen met een oudere zus. Toen Nicolaas ging studeren gingen zijn ouders scheiden.
Moeder van Nicolaas
De moeder van Veule was niet bij machte, om de schade die Nicolaas onderging te beperken. Het sussen van zijn vader, wanneer deze weer is boos en over de rooie ging, lukte haar niet. Er ontstond juist daardoor vaak ruzie. Het gezin leefde regelmatig onder spanning en stress. Dat gaat bij een kind onder de huid zitten. Als opgroeiend schoolkind en tiener sliep Nicolaas slecht, wat nu als volwassen persoon nog steeds zo is.
Pesten
Nicolaas viel als kind op omdat zijn aard zachtmoedig is. Vaak buiten de groep vallen en gepest worden was een regelmatig terugkerend verschijnsel. Zijn klasgenoten vonden hem gay of gek.
Wel kon hij helemaal opgaan in knutselwerken. Kleipoppetjes waren helemaal zijn ding. Een creatieve geest waar hij in zijn latere leven veel aan heeft gehad en nog steeds heeft.
Uit de kast
Al voordat Nicolaas iets begreep over seksualiteit, kreeg hij het stempel homo of meisje op zich gedrukt. Er werd vreemd naar hem gekeken, omdat hij veel gevoeliger was dan andere jongens. Het anders zijn leverde veel spanning op. De wat vrouwelijk overkomende jongeman kreeg op zijn elfde jaar voor het eerst gevoelens voor een andere jongen. Hij ontdekte dat hij homo was maar bedacht, dat hij dit nooit bekend zou maken. Het was een groot geheim voor Nicolaas. Tijdens zijn pubertijd, werd hij vooral ’s nachts overvallen met zijn homoseksualiteit. Hij was ontzettend bang voor onbegrip van anderen. Toch kwam hij voor zijn 18e uit de kast terwijl hij nog geen jongen had gekust..
Fluwelen woede
Door dit boek te lezen, is Nicolaas Veul op een andere manier naar zichzelf gaan kijken en naar de homoseksualiteit in het algemeen. Hij kreeg begrip voor zichzelf. Voor hem laat dit boek een belangrijke bouwsteen zien. Een nieuwe golf van homo-emancipatie. Het draait niet alleen om gelijke rechten, maar ook op het helen van oude wonden.
Spraakmakend
In 2013 hebben Nicolaas en Tim een spraakmakend programma gemaakt. “Een man weet niet wat hij mist”, laat zien hoe beide heren over de grenzen gaan van hun eigen seksualiteit. Tim den Besten gaat onderzoeken hoe het is om als homo met een vrouw naar bed te gaan en Nicolaas Veul filmt dit proces. Opzienbarende tv waar veel mensen naar hebben gekekenen iedereen zo zijn mening over gaf.
Oudtopia
In deze documentaire, vragen Nicolaas en Tim zich af wat de toekomst voor hen zal brengen als ze oud zijn. Ze hebben een maand in een verzorgingstehuis gewoond. Zo kwamen zij in contact met de ouderen van toen.
Daardoor kregen de twee inzichten hoe het is om oud te zijn en te worden. Op deze manier werden de programmamakers geconfronteerd met het einde van het menselijk bestaan.
Super stream me
2015 Was het jaar van “Super stream me”. Tim den Besten en Nicolaas Veul wilden 3 weken lang laten zien hoe hun leven er uitzag. Alles werd non-stop gefilmd en gestreamd. Echter, die drie weken werden niet volgehouden. Na 15 dagen trokken Tim en Nicolaas de stekker eruit, omdat zij het niet konden volhouden om dag en nacht gevolgd te worden. Dit experiment werd als serie in 2015 uitgezonden. Nicolaas schreef in het Parool een artikel over zijn ervaringen tijdens deze test.
Tot slot
De programmamaker Veul heeft op dit moment meer rust in zijn leven als ooit tevoren. Hij heeft zijn homozijn voor 100% geaccepteerd en is gelukkig met partner en kind. In de toekomst zal Nicolaas nog vele mooie programma’s maken waar we allemaal van kunnen genieten en leren.
Credits hoofdafbeelding: Instagram Nicolaas Veul